Zara/Nä - The Story of My Life

Vardag, musik, film, tv-serier, naglar, smink, hudvård, bakning, böcker, resor & tankar

Sötsak 12: Marängtårta med veganskmaräng

Kategori: Bake it until you make it

Veganska maränger

1 paket kikärtor (ex Garant, Zeta, Go green)
1,5 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa upp vatten från ett paket kikärtor tills bara skum återstår. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända uppåner.
Klicka ut lagom stora maränger på en plåt, sen skjuts in i ugnen som är 100 grader varm och grädda runt 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar tills både ugn och plåt har kallnat helt, det tar ungefär 2 timmar. (Jag lät den stå över natten.)

Jordgubbscurd
1 1/2 dl socker

125 g smör

4 äggulor

250 g jordgubbar
Jordgubbscurd: Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5-10 minuter. Mosa bären med baksidan av en slev. Passera bären genom en sil och samla upp purén i en skål.


Ställ skålen med jordgubbspurén över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör i tärningar och uppvispade äggulor. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar cirka 20-30 minuter. Låt svalna.

Jag garnerade med grädde och jordgubbar. Och det blev super gott och marängen smakar precis som vanlig maräng.

 
Kommentera inlägget här: