Zara/Nä - The Story of My Life

Vardag, musik, film, tv-serier, naglar, smink, hudvård, bakning, böcker, resor & tankar

Sötsak 30: Biskvier

Kategori: Bake it until you make it

Kolabiskvier

400 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor (från ägg modell större, ta tre annars)

375 gram smör, rumstempererat
2 äggvitor
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
Knappt en burk karamelliserad mjölk

Ljus eller mörk choklad som täcke

Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner äggvita och socker till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, platta ev till de något. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Bottnarna ska svalna helt innan fyllningen kommer på.

Nu är det dags för marängsmörkrämen! Använd en termometer så blir resultatet bäst! Har du ingen sådan så kommer du får stora användning av den framöver. Det är en stor fördel att använda en köksassistent, det blir en hel del vispande. Äggvitorna ska vispas till ett hårt skum, använd assistenten redan här. Koka upp sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Rör ej utan skaka kastrullen försiktigt om du behöver. Detta ska koka till 121 grader.

Häll i sockerlagen i äggvitorna samtidigt som assistenten vispar på max, det ska vara en tunn stråle ner i smeten. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Nu ska smöret i! Klicka i det i små klickar och vispa hela tiden. Ibland ser det lite klumpigt ut men fortsätt vispa så blir den slät! Smaksätt genom att vända ner den karamelliserade mjölken. Låt krämen gärna stå i kylen en stund innan du lägger på den på bottnarna.

Nu ska det monteras! Bred på fyllning på bottnarna precis som du själv vill. Låt de små i kylen ca 25 minuter. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna någon minut. Doppa biskvierna försiktigt i choklad och ställ in dem i kylen igen.

Daimbiskvier

Det här behöver du :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.

Smält chokladen på svag värme. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

Chokladen ska inte vara för varm när du chokladdoppar, då rinner den nästan av biskvierna.

Hallonbiskvier

Botten:
200 gram mandelmassa
0,5 dl socker
1 äggvita (spara gulan till fyllningen)
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Riv mandelmassan fint och blanda allt till en smet. Spritsa eller klicka ut 30 små kakor på en plåten, ca 3,5 cm i diameter. Jag använder en medicinkopp med det måttet och ritar ut cirklar på pappret så blir det lättare att få alla lika stora.
Grädda 9-10 minuter. De ska bara få pyttelite färg. Låt svalna.
Hallonsmörkräm:
200 gram rumsvarmt smör
1 äggula
4 dl florsocker
4 dl hallon (frysta går bra) + 0,5 dl socker
1 msk hallonpulver
(Hallonkok+hallonpulver kan bytas ut mot 1,5 dl hallonsylt)
200 gram vit choklad
Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt det koka ihop några minuter. Da av från plattan för att svalna.
Vispa smör, äggula och florsocker tillsammans rätt länge, gärna upp till tio minuter.
Sila bort vätskan från hallonen och tillsätt purén som är kvar tillsammans med hallonpulvret (eller använd hallonsylt). Rör ordenligt tills det är helt utblandat.
När bottnarna svalnat så spritsar du ut krämen på kakorna. Jag prukar använda sprits och sedan jämna till med en kniv så det blir jämnt över hela kakan. Ställ kallt medans du smälter chokladen i vattenbad. Tänk på att görna smälta chokladen i en lite smalare, djupare skål så blir det lättare att doppa. Jag färgade min choklad rosa och pudrade över lite hallonpulver på toppen.
Doppa ovansidan av biskvierna och ställ kallt tills chokladen stelnat.

Jag hade varken hallonsylt eller hallonpulver men tyckte att det smakade himmelskt ändå.

Förutom att jag är helt värdelöst på att doppa biskvierna i choklad så är nog biskvier mitt nya favoritbakverk, förtillfället. Så gott och enkelt att göra.

Kommentera inlägget här: