Zara/Nä - The Story of My Life

Vardag, musik, film, tv-serier, naglar, smink, hudvård, bakning, böcker, resor & tankar

Nyponbullar med kolafyllning

Kategori: Bake it until you make it

Kolasås
Ingredienser
ca 2 dl.
0,75 dl strösocker
0,5 dl glykos
0,5 dl vatten
2,5 dl grädde
2 krm flingsalt

Blanda socker, glykos och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka utan omrörning tills att massan får en gyllenbrun färg, ta då av från plattan. Under tiden sockermassan kokar, koka upp vispgrädden i en separat kastrull och ta av från plattan. När sockermassan är gyllenbrun häll ner grädden. Rör om och låt återigen koka upp under ca 1 minut. Ta av från plattan och tillsätt salt, låt svalna.
 
Fyllning
100g smör
2 dl kolasås
0,5 dl vallmöfrön
0,5 dl rörsocker
1 ägg

Blanda samman alla ingredienserna i fyllningen så den är jämn och slätt.

Bullar
Ingredienser
Antal: 30 bullar
Ugn: 200 grader

Fördeg
5 dl nyponsoppa
50g jäst
8,5 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke/assistent. Börja med fördegen. Värm upp nyponsoppa till 35 grader. Häll sedan den varma nyponsoppan över jästen och rör slätt. Tillsätt mjölet och bearbeta ca 2-3 minuter, låt sedan degen vila under bakduk i 20 minuter

Deg
5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 krm salt
200 g rumsvarmt smör
2 msk nyponmjöl

Blanda samman de torra ingredienserna till degen och tillsätt lite i taget i fördegen efter den vilat. Tillsätt även smöret och bearbeta till en smidig deg i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 10 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den jämn och fin. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut den och fördela fyllningen. Rulla ihop degen och dela den sedan i lika stora bitar. Lägg de i formar på en plåt och täck sedan med en bakhandduk, låt jäsa 1h. Sätt ungen på 200 grader. Grädda i plåten i 12 minuter, pensla med uppvispat ägg direkt när de tas ut från ugnen.

Gratinyr
25 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl blomströssel

Smält smöret och pensla bullarna, blanda sedan sockret och strösslet
 
Kommentera inlägget här: