Zara/Nä - The Story of My Life

Vardag, musik, film, tv-serier, naglar, smink, hudvård, bakning, böcker, resor & tankar

Gröna Lund

Kategori: Meine leben deinem Augen

Gjorde ett besök på Gröna Lund med mamma och barnen. Fint väder och lagom mycket folk vid barnkarusellerna. Barnen tyckte det var super kul att åka karusellera och Douglas och London smakade sockervadd för första gången och det var populärt hos alla barnen.
 

Sötsak 27: Mördegskakor

Kategori: Bake it until you make it

Grunddegen
200g smör
1dl florsocker
1/3 dl socker
1 Äggula
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4,5 dl mjöl

Gör så här
Börja med att vispa smör, florsocker och strösocker tills det blir krämit i en bunke. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och jobba snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in bunken och ställ den i kylen ungefär 30min. Dela sedan degen i 4 lika stora delar.

Fyrkantiga ballerina kakor med mörkchoklad
Det här behöver du:
½ tsk kakao
50g mörkchoklad
2 msk smör
½ dl grädde

Gör så här:
Dela degen i två delar och knåda in kakon i den ena. Kaval sedan ut båda degarna separat till en 2mm tjock fyrkant. Sporra ut tio fyrkanter i den ljusa degen och skär ut tio lika stora fyrkanter av chokladdegen. Placera sedan alla rutor på en plåt med bakplåtspapper och stansa ut et 2 cm hål i mitten de på ljusa rutorna. Grädde 5min på den mellersta ugnsfalsen i 175 grader. Låt kakorna svalna. Smält sedan chokladen med smöret och blanda i grädden, rör väl och ställ sedan in i kylen. Titta till den lite då och då och rör om tills det blivit en tjock ganache. Fyll en spritspåse och kläm ut en klick på varje chokladkaka. Placera sedan det ljus locket på toppen.

Stansade kakor med nötter
Du behöver:
50g hackade nötter
100g mörkchoklad

Gör så här:
Kavla ut en 3mm tjock deg på en mjölad bänk och skansa ut ungefär 10 kakor. Läg sedan kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175 grader, i ca 10min. Ta ut och åt sedan kakorna svalna på plåten. Rosta nötterna i en torr panna tills de blivit gyllenbruna och doftar gott. Smält chokladen och doppa kakorna till hälften och strö nötterna över chokladen.

Kardemumma snittar med blåbärssylt
Du behöver
1 tsk kardemummakärnor
2 msk blåbärssylt

Gör så här:
Finmortla kardemummakärnorna och knåda in i mördegen. Forma degentill en ca 20cm lång korv och platta till lite grann på en plåt med bakplåtspapper. Tryck in ett långt dike i mitten på hela rullen och fyll den med sylt. Grädde i 15-20min på den mellersta ugnsfalsen i 175 grader. Låt svalna någon minut och skär sedan bitar.
Citrongrotter med vitchoklad
Du behöver:
2 msk lemoncurd
50g vitchoklad

Gör så här:
Dela degen i tio bitar, forma till bollar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck sedan in en djup grop i mitten av varje boll och fyll med lemoncurd. Grädde 13-15min på den mellersta ugnsfalsen i 175 grader tills kakorna fått lite färg på undersidan. Låt svalna på plåten. Smält den vitchokladen och ringa över varje kaka.
 
 
 
 

Sötsak 26: Flädersaft

Kategori: Bake it until you make it

10 Fläderblomskvistar
1kg Socker
2 Citroner
25g cironsyra
1L vatten
 
Skölj blommorna, skiva citronen. Koka upp vatten.
Varva sedan blommor, socker, citron och citronsyra. Häll över vattnet och rör om tills blommorna löses upp. Låt stå i 4-5 dagar i kylskåpet och rör om en gång om dagen. Sila sedan och tappa upp på flaska.