Zara/Nä - The Story of My Life

Vardag, musik, film, tv-serier, naglar, smink, hudvård, bakning, böcker, resor & tankar

Sötsak 18: Vaniljglass med kolasås

Kategori: Bake it until you make it

Vaniljglass
450ml grädde
1 burk kondenserad mjölk
2 vaniljstänger

Ställ in grädden och den kondenserade mjölken i frysen i 20minuter.
Häll sedan grädden och den kondenserade mjölken i en bunke och vispa den tills den bli så fluffig och det går att vända upp och ned utan att den rinner ut.

Dela vaniljstängerna och skrapa ur frönen och ha ned de i glassbasen. Vispa sedan en stund till.

Kolasås
Ca 5dl
450g socker
1,3 dl vatten
1,7dl grädde
2tk vaniljextrakt
140g smör

Häll socker och vatten i en kastrull och värm på medelhög värme. Rör om tills sockret smält. Höj värmen och låt det koka upp utan att röra om. Låt blandningen bubbla tills den får en fin kolafärg. Ta sedan kastrullen från plattan.
När kolan har slutat bubbla, rör försiktigt i grädden, vaniljextrakten och smör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om tills smöret har smält och såsen har tjocknat lite. Låt svalna. 
Kan försvaras i kylsåpet 1-2 veckor.

Kolasåsen påminner väldigt mycket om knäck i flytande form, men det är ju inte dumt det! Om man äter den varm är den rinnig men låter man den stå i kylskåpet så blir den hård och seg som en bra kolasås. Båda varianterna är goda.
 
Glassen är väldigt mäktig så man får inte ta för mycket.
 

Maträtt 17: Svamprisotto

Kategori: Meine leben deinem Augen

Ingredienser
6 portioner
cirka 555g svamp
4 msk olivolja
3-4 vitlöksklyftor
55g smör
1 gul lök, finhackad
350g aborioris
1,25L sjudande grönsaksbuljong
salt och peppar
115g nyriven parmesan
 
Rensa den svampen. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna. Fräs svampen under omrörning i 1-2 minuter. Tillsätt vitlök och fräs i 2 minuter. Rör om ofta. Lägg upp allt på ett fat.
Hetta upp resten av oljan och hälften av smöret i en kastrull fräs löken på medelgod värme under omrörning. Sänk värmen tillsätt riset och fräs den genomskinligtunder omrörning.
Slå på buljongen, en skopa i taget. Rör hela tiden och tillsätt buljong i takt med att riset suger åt sig den. Höj värmen till medlegodså att vätskan bubblar. Koka risotton i 20minuter eller tills den sugit åt sig all vätska och är krämig. Salt, peppra, dra av kastrullen från plattan och rör ned resten av smöret och osten.

 

ÖSK - Norrköping

Kategori: Probably The Best Sport In The World