Zara/Nä - The Story of My Life

Vardag, musik, film, tv-serier, naglar, smink, hudvård, bakning, böcker, resor & tankar

Sötsak 13: Tårta med hallonmouse och vit choklad

Kategori: Bake it until you make it

Tårtbotten
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal

Börja med att sätta ugnen på 175grader och klä en springform med bakplåtspapper. Klä den med höga kanter, ungefär dubbelt så höga som orginalkanten på formen. Smöra och bröa botten av formen.

Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på höghastighet i 7-8 minuter. Blanda sedan de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta ner blandningen i en bunke för sig och sikta ned blandningen i äggvispet. Vänd försiktigt runt smeten med en slickepott så att allt blandas väl. Riv citronskalet och rör ned det i smeten.

Hällsmeten i formen och grädda i nedre delen av ungen i 30-40 minuter. Känn med en sticka när du tror att kakan är klar - stickan ska vara torr. Låt botten svalna helt innan du skär tre jämntjocka delar.
 
Hallonmouse
150g hallon , halvtinade
110g naturell färskost
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Mosa de halvtinade hallonen med naturell färskost och florsocker. Vispa grädden ganska hårt och vänd sedan ned den i hallonsmeten.

Vitchokladsmörkräm
150g smör
150g naturell färskost
135g vitchoklad

Vispa det rumstempureradesmöret med färskosten. Smält chokladen över ett vattenbad på låg värme, låt svalna en aning. Vispa sedan ned ner chokladen i smöret och vispa krämen fluffig.

Garnering
2dl kokos
15g vitchoklad
 
Börja med att lägga den tjockaste botten på ett tårtfat. Bred på ett lager med hallonmouse och lägg sedan på den botten som ska vara i mitten av tårtan. Bred på ytterligare ett lager hallonmouse och lägg till sist på den sista tårtbotten. Spackla hela tårtat med smörkräm. Riv vit choklad på toppen av tårtan ich tryck fast rikligt med kokos runtom.
 
Denna tårta är nog min nya favorittårta. Så sinnessjukt god! Toppdelen sjönk ihop i ugnen så var lite svårare att garnera nr man annars suger på garnering men gott blev det.
 
 
 

Sötsak 12: Marängtårta med veganskmaräng

Kategori: Bake it until you make it

Veganska maränger

1 paket kikärtor (ex Garant, Zeta, Go green)
1,5 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa upp vatten från ett paket kikärtor tills bara skum återstår. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända uppåner.
Klicka ut lagom stora maränger på en plåt, sen skjuts in i ugnen som är 100 grader varm och grädda runt 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar tills både ugn och plåt har kallnat helt, det tar ungefär 2 timmar. (Jag lät den stå över natten.)

Jordgubbscurd
1 1/2 dl socker

125 g smör

4 äggulor

250 g jordgubbar
Jordgubbscurd: Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5-10 minuter. Mosa bären med baksidan av en slev. Passera bären genom en sil och samla upp purén i en skål.


Ställ skålen med jordgubbspurén över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör i tärningar och uppvispade äggulor. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar cirka 20-30 minuter. Låt svalna.

Jag garnerade med grädde och jordgubbar. Och det blev super gott och marängen smakar precis som vanlig maräng.

 

Maträtt 15: Zucchinipasta

Kategori: Meine leben deinem Augen

Det här behöver du till 4 personer:
pasta för 4 pers
1 finhackad gul lök
1 liten zucchini
1 ask med cocktailtomater
olivolja
5-6 skedar med pesto ( gärna den röda med chili )

1 klick med creme fracihe

Så här gör du:
Koka pastan enligt anvisningar. Hetta upp en stekpanna med olivolja fräs löken tills den blir glansig.
Klyfta ner tomater & zucchini och fräs mjuka, häll bort vattnet och vänd ner pastan i pannan.
Smaka av med pesto, jag hade en röd med soltorkade tomater. Mycket god!

Servera med en klick creme fraiche

Recept: Matjennysblogg