Macarons
Kategori: Bake it until you make it
Ingredienser
Macarons
160g rumstempurerad äggvita uppdelade på två.
2,1 dl socker
0,8 dl vatten
4,5 dl mandelmjöl
3,75 dl florsocker
1 vaniljstång
Gelfärg
Vitchokladkräm
170g vit choklad
4 msk grädde
Cotton Candy Essens
Sätt ugnen på 135 grader. Häll 80 g av äggvitorna i en skål. Häll socker och vatten i en liten kastrull, värm på medelvärme. Röra sakta med en liten träslev tills sockret är helt upplöst. När sockret börjat koka tar du bort träsleven och sätter en termometer i kastrullen. När sockerlagen har en temperatur på 113 grader börjar du att vispa äggvitorna, vispa hårt. När sockerlagen når 115 grader hälls den i en tunn stråle ned i skålen med äggvitorna medan du vispar. Vispa allt i 7-8 minuter eller tills skålen inte längre är varm. Tillsätt nu din gelfärg.
Ta fram en till skål och blanda mandelmjöl, florsocker och de resterande äggvitorna och fröna från vaniljstången. Rör tills du får en jämn och fin blandning utan spår av mandelmjöl. När marängen i den andra skålen är färdigvispad blandar du i en liten mängd mandemjölssmeten, då blir det lättare att blanda i resetn av marängen och vänd ned den försiktigt. Det viktigaste är att du inte rör för mycket så att smeten blir för tunn, använd helst en slickepott och vänd försiktigt allt samman. Macaronsmeten ska vara tillräckligt runn för att kuna spritsas ut, men undvik att den blir för rinnig. Häll över smeten i en spritspåse och spritsa ut cirklar på ett bakplåtspapper, om du vill kan du garnera hälften av macarons med strössel.
Ställ in plåten i ugnen med en gång, använd gärna varmluft. Grädda macarons i ca 15-17 minuter, men efter 12 minuter bör du titta till de ofta. För att se om de är färdiga, ta på toppen av en macaron och försök att vicka lite på den. De är färdiga när toppen är torr och fast och de ska inte bli bruna eller ändra färg under gräddningen.
Om de skulle se ut att bli bruna måste du kanske justera värmen på ugnen. Kyl sedan macarons helt innan du fyller med en chokladkräm.För att göra den vita chokladkrämen, värm grädde i en kastrull och häll den över chokladen i en skål. Tillsätt eventuell smak essens och gelfärg, blanda allt samman när chokladen smält. Lägg 0,5 tsk på varannan macaron och placera sedan den andra macaron över.