Semla
Kategori: Bake it until you make it
Ingredienser
0,5 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i 45-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
Jag fyller mina semlor med hemmagjord vaniljkräm eller nutella då jag avskyr mandelmassa.